Sådan laver du byens bedste chili con carne

02 September 2020 Heidi Kirkebække

editorial

Der findes lige så mange forskellige opskrifter på chili con carne, som der findes meninger om, hvordan den skal spises. Faktum er, at ‘chili con carne’ direkte oversat betyder ‘chili med kød’, så chili og kød må der til…

Nogle foretrækker den med hakket kød, andre med strimler af okse. Nogle vil have mange bønner, andre så få som muligt, og hvilken slags, det skal være, er også smag og behag. Nogle kan bedst lide de små hvide, andre går med kidneybønner eller en blanding af dem, de tilfældigvis har i skuffen.

Nogle spiser helst chili con carne med creme fraiche på toppen og et godt stykke brød ved siden. Andre sværger til ris, og nogle vil hellere have den i en tacoskal eller en tortilla.

Her er tricket til dig, der drømmer om at lave byens bedste chili con carne: Find en opskrift, der er simpel og sikker, prøv den af og brug den så som udgangspunkt for selv at eksperimentere med krydderierne, mængden af kød, typen af bønner, flere grøntsager og så videre. 

Chilien kan gøre hele forskellen

Husk også, at den chili, du bruger til din chili con carne, kan være stærk eller mild, og du kan vælge at bruge lidt eller meget. Du kan bruge den tørrede og knuste fra krydderihylden i supermarkedet, eller du kan gå med en frisk.

Det vigtige er, at du ved, hvad du gør… Der er ikke meget ved at ende med en færdig ret, som er uspiselig, fordi man var for gavmild med mængden af den stærke smagsgiver. Omvendt kan man også komme til at bruge så mild en chili eller så lidt af den, at retten bliver kedelig og ikke lever op til sit navn.

Chili findes i et utal af farver, former og styrker. Hvis du vil blive rigtig god til at lave chili con carne, er det en god idé at prøve forskellige chilier af i retten.

More articles